page-title-interview

INTERVIEW

18 februari 2024

Ontwikkelen betekent dingen minder ingewikkeld maken

Bij Coöperatie VGZ zijn er veel mogelijkheden voor zowel professionele als persoonlijke groei, dankzij coaching, training en diverse programma’s. Niels van Gorp, Data strateeg en interne coach bij VGZ, maakt het van dichtbij mee. “Ik heb tientallen collega’s zien groeien in hun functie en nieuwe vaardigheden zien ontwikkelen op veel verschillende manieren.” Benieuwd hoe Coöperatie VGZ ontwikkeling en groei stimuleert? Lees het verhaal van Niels.

De ontwikkeling van Niels

Als het gaat om ontwikkeling, is Niels van Gorp, vader van vijf kinderen, een mooi voorbeeld. “Als jongere droomde ik ervan cabaretier te worden, wat ik naast mijn studie Technische Bedrijfskunde oppakte. Na mijn opleiding ging ik achter de schermen werken en toen mijn avontuur in de entertainmentwereld strandde, pakte ik een andere oude liefde op: meubels maken. Door praktijkervaring op te doen en te leren van een ervaren timmerman, ben ik uiteindelijk mijn eigen timmerbedrijf begonnen. Iets waar ik al sinds mijn achtste van droomde. Na deze periode besloot ik toch iets met mijn studie te doen en ben ik in de consultancy gaan werken. Na een paar jaar veel leren en snel groeien in het adviesvak wilde ik meer impact hebben met mijn werk en meer tijd doorbrengen met mijn gezin. Coöperatie VGZ bleek de ideale plek waar ik beide kon verwezenlijken.”

 

Ontdekken wat echt belangrijk is

“De waarde van medewerkers moet gezien en optimaal benut worden,” zegt Niels. “Voor mij zit die waarde hem in het verder helpen van collega’s bij hun ontwikkeling als interne coach, naast mijn rol als Data strateeg. Samen met vijf andere coaches vormen we het interne coachteam van Coöperatie VGZ. Met ieder hun eigen kwaliteiten. Als interne coach focus ik op het belang van het opnieuw verbinden met de wijsheid van binnen; van je lijf. In veel werk draait het om logisch denken, maar soms vergeten we ons gevoel. Daar help ik collega’s met een lichaamsgerichte ervaring bij. Het doel? Ontdekken wat echt belangrijk voor ze is en dat durven uitspreken. Zodat ze daarvoor gaan staan.”

“Na een paar jaar veel leren en snel groeien in het adviesvak wilde ik meer impact hebben met mijn werk.”

De mogelijkheden zijn enorm

Als je op persoonlijk of professioneel vlak wilt groeien, biedt VGZ veel mogelijkheden. Niet alleen de klassieke groei – de weg naar boven, maar ook hoe jij jezelf als professional wilt ontwikkelen. Denk hierbij aan het volgen van een training, een opleiding, of het ontvangen van coaching. Het aanbod is omvangrijk en de beslissing ligt alleen volledig in jouw handen.

Niels legt uit: “Iedere VGZ-collega heeft jaarlijks een opleidingsbudget van €500,-. Hoe je dit inzet? Dat beslis je zelf. Je kunt bijvoorbeeld coaching kiezen of een cursus of opleiding volgen via het opleidingsportaal ‘zelf aan zet’. Daar vind je diverse cursussen, van korte sessies tot meerjarige post-hbo opleidingen, binnen of buiten je vakgebied.” VGZ biedt ook medewerkers de mogelijkheid om een masterdiploma te behalen of een interne training te volgen. “Zo heb ik zelf trainingen ontwikkeld en gegeven voor collega’s over onderwerpen als: omgaan met data, ethiek en AI. Ook kun je kiezen voor coaching, met keuze tussen 1-op-1 coaching vanuit de interne coachpool of externe coaching.”

Volg je liever een langdurig ontwikkelingsprogramma? Dan kun je jezelf aanmelden voor de jaarlijkse Hipe-koers voor high potentials of de ‘Proeftuinen’. “De Hipe-koers is een ontwikkelingsprogramma dat ideaal is voor medewerkers die zich verder willen ontwikkelen als professional of die willen ontdekken welke leiderschapskwaliteiten ze bezitten. Wat betreft de proeftuinen, dat betekent dat je intern een periode op een andere afdeling een heel andere functie vervult om een andere rol te ervaren. Leren doe je namelijk vooral door te doen. Deze proeftuinen maken dat mogelijk.” zegt Niels.

 

Persoonlijke en professionele ontwikkeling staat op nummer 1

“Medewerkers ondersteunen bij hun professionele en persoonlijke ontwikkeling, dat staat bij mij op nummer 1. Dit betekent dat je als werkgever ruimte biedt voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Verder betekent ontwikkelen voor mij dat je dingen minder ingewikkeld maakt. Met ‘minder ingewikkeld maken’ bedoel ik dat het belangrijk is geleidelijk de lagen af te pellen, zoals de verwachtingen die je denkt te moeten waarmaken, zowel naar buiten toe als naar jezelf toe. Hierdoor blijft de kern over – wat je te bieden hebt en hoe je dat kunt benutten. Hoe mooi is het als medewerkers steeds meer zichzelf durven te zijn en steeds meer durven te uiten waar ze voor staan? Tot nu toe zie ik veel succesvolle trajecten die hieraan hebben bijgedragen. Een werknemer sloot bijvoorbeeld na deelname aan het HIPE-programma haar traject af met een prachtige rap in de vorm van spoken word op het podium. Het was mooi om te zien hoe zij haar kwaliteiten vol vertrouwen durfde te tonen. Daar doen we het voor.”

 

Nieuwsgierig of Coöperatie VGZ als organisatie ook past bij wie jij bent? Lees hier meer over wie wij zijn.

Benieuwd naar meer interviews?

‘Onze mensen zijn als businesspartner een belangrijke schakel in het realiseren van ons doel’

‘Onze mensen zijn als businesspartner een belangrijke schakel in het realiseren van ons doel’

‘Er gebeurt zoveel meer achter de schermen bij een zorgverzekeraar dan je in eerste instantie zou denken: de zorgfinanciering met de verschillende zorgsoorten en geldstromen, de zorgdigitalisering...

Ontdek meer >
Afdeling uitgelicht: risk en compliance

Afdeling uitgelicht: risk en compliance

Benieuwd hoe wij bij VGZ zorgen voor een goed risicomanagement? In deze video vertellen Martijn (risk en compliance officer) en Emmy (senior risk en compliance officer) hoe ze samen met het team...

Ontdek meer >
Ontwikkelen betekent dingen minder ingewikkeld maken

Ontwikkelen betekent dingen minder ingewikkeld maken

Bij VGZ zijn er veel mogelijkheden voor zowel professionele als persoonlijke groei, dankzij coaching, training en diverse programma’s. Niels van Gorp, Data strateeg en interne coach bij VGZ...

Ontdek meer >
Ontdek meer