page-title-interview

INTERVIEW

24 september 2021

Werken op de IT-afdeling van Coöperatie VGZ – hoe is dat eigenlijk?

Voordat de pas afgestudeerde Yeftha Nyamsangya (Business Informatie Analist) bij Coöperatie VGZ aan de slag ging, had hij nog niet zo’n duidelijk beeld bij de organisatie. En in het bijzonder als IT-werkgever. Hoe is het, om te werken bij een zorgverzekeraar? Of betekent werken op de IT-afdeling bij Coöperatie VGZ dat je deel uitmaakt van een complexe en vooruitstrevende organisatie, die toevallig zorgverzekeringen verkoopt? We vroegen Yeftha hoe hij dit ervaart.

Het identificeren van de meest uiteenlopende risico’s

Of je nou werkt op de IT-afdeling van een bank óf op dezelfde afdeling bij Coöperatie VGZ. Wat Yeftha betreft ervaar je wat type cases betreft weinig verschil. Oftewel: de uitdagingen en vraagstukken die je tegenkomt, kom je ook tegen bij een grote financiële instelling. “Ook wij houden ons bezig met het identificeren van risico’s op het gebied van cyberaanvallen, ongewenste toegang tot systemen, autorisaties en mutaties. Dit zijn voorbeelden van zaken waarbij we mogelijk een continuïteit- of imagorisico lopen. Aan mij en mijn collega’s van interne beheersing de taak om de processen rondom deze onderwerpen te structureren en optimalisaties door te voeren. Zowel op tactisch als op operationeel niveau.”

Een voorwaarden om succesvol te kunnen zijn? Tooling!

“Bij VGZ krijg je de juiste middelen tot je beschikking om je werk goed te doen. Zo maken wij gebruik van de beste GRC Tooling, namelijk RSAM.”

Wat het type organisatie betreft, ervaart Yeftha wel grote verschillen ten opzichte van werken bij een bank. “Je krijgt veel vrijheid binnen Coöperatie VGZ, hierdoor kan ik echt beweging veroorzaken en groeien binnen de organisatie. In mijn ogen is dat wat moeilijker binnen een bank, omdat het er daar toch vaak wat hiërarchischer aan toegaat.”

Schakelen tussen de 3 bestaande IT-lagen binnen VGZ

Voor Yeftha bestaat een groot deel van zijn functie uit het controleren en bewaken van processen. Om deze processen te kunnen begrijpen, is het van belang dat hij goed in de materie zit. “Interesse in het IT-vak is binnen mijn functie van groot belang. De hele dag buig je je samen met je collega’s over de nieuwste technieken. Je hoeft niet van elk proces ieder technisch onderdeel tot detail te kennen, maar je moet zeker wel snel kunnen inzien waar het over gaat.” Wat het zo interessant maakt om deze rol uit te oefenen binnen Coöperatie VGZ? Het speelveld waar je mee te maken krijgt. “Ik schakel veel tussen de verschillende lagen binnen de organisatie om ervoor te zorgen dat zaken gestroomlijnd verlopen. Hierbij communiceren we richting de eigen organisatie, de toezichthouders binnen Coöperatie VGZ én de toezichthouders buiten de organisatie.”

Dat Coöperatie VGZ in een korte tijd grote sprongen heeft gemaakt op het gebied van digitalisering, heeft zeker impact op de afdeling waar Yeftha deel van uitmaakt. Zo wordt tot op het niveau van de Raad van Bestuur ingezien hoe cruciaal het werk is dat voortvloeit vanuit interne beheersing. Zo neem je als expert interne beheersing een belangrijke rol in het integraal overbrengen van informatie en het bespreken van risico’s tijdens het zogeheten CDRO (Data Care Risico Overleg). Binnen dit overleg worden met de directeuren binnen DataCare, de collega’s vanuit het team Risk, Compliance, Juridische- en Veiligheidszaken én de internal audit besluiten genomen en gediscussieerd over relevante onderwerpen. “Het is gaaf om te zien dat het werk dat ik doe, steeds belangrijker wordt voor de organisatie en dat het ook steeds meer vorm krijgt.”

Meer weten over de DataCare afdeling van Coöperatie VGZ? Je leest het hier.

Benieuwd naar meer interviews?

Bij VGZ werken we aan klantgerichte en toegankelijke Zorg

Bij VGZ werken we aan klantgerichte en toegankelijke Zorg

Iedereen heeft op een of andere manier met de zorg te maken. “Het werk bij Coöperatie VGZ is - ook daarom - erg interessant en super relevant”, meent Mirjam Verhoeven, CTIO bij de...

Ontdek meer >
Werken op de IT-afdeling van Coöperatie VGZ – hoe is dat eigenlijk?

Werken op de IT-afdeling van Coöperatie VGZ – hoe is dat eigenlijk?

Voordat de pas afgestudeerde Yeftha Nyamsangya (Business Informatie Analist) bij Coöperatie VGZ aan de slag ging, had hij nog niet zo’n duidelijk beeld bij de organisatie. En in het bijzonder als...

Ontdek meer >
De voice- en chatbot laat ons focussen op de zaken die er écht toe doen

De voice- en chatbot laat ons focussen op de zaken die er écht toe doen

Sam had na zijn studie een baan nodig en begon als telefoonmedewerker bij VGZ. Nu, 12,5 jaar later, is hij Product Owner van het team direct contact. In zijn functie is hij verantwoordelijk voor...

Ontdek meer >
Ontdek meer