page-title-interview
Werken bij VGZ blog

VIDEO

29 maart 2022

De ICT Hackathon: innovatieve oplossingen voor een gezonder Nederland

Bij VGZ geloven wij dat Nederland gezonder wordt wanneer iedereen meer grip heeft op de eigen gezondheid en zorg. Daarom zijn wij tijdens een vijfdaagse Hackathon op zoek gegaan naar innovatieve oplossingen die het ecosysteem van de zorg stimuleren.

Vier ICT-teams gingen onder leiding van een teamcaptain aan de slag met digitale kansen op het gebied van gezondheid en zorg. Van idee tot prototype. Gedurende de week hebben de teams hun doorzettingsvermogen getoond, elke dag (soms ook nacht) samengewerkt, ideeën uitgewisseld en vooral veel lol gehad. De uitdaging? Iets nieuws laten zien wat nog nooit is vertoond.

Aftermovie

Benieuwd hoe de Hackathon eraan toe ging bij VGZ? In de aftermovie spraken wij Mirjam Verhoeven (CTIO) en Hugo te Kaat (Innovation Catalyst) over waarom VGZ deze Hackathon heeft georganiseerd en waarom juist innovatie zo belangrijk is voor de zorg. Sergej van Middendorp (Action Researcher en Developer) vertelt meer over de inhoud van de projecten. Ook komen de ICT’ers aan het woord en vertellen ze vol trots over de uitkomsten.

Cases

 1. Frictieloos onboarden vanuit VGZ-app naar app van derden
  Dit team is op zoek gegaan naar een gebruiksvriendelijke methode om vanuit de VGZ zorg-app over te stappen naar een app van derden. Normaal gesproken moet je als gebruiker weer al je gegevens invullen. Deze case vergemakkelijkt dit voor onze leden. Wanneer iemand is ingelogd in de VGZ zorg-app, zijn alle data al ingevuld; in de app van derden kun je op een knop klikken en meteen geregistreerd verder gaan.

 2. Actueel medicatieoverzicht
  Vaak is het onduidelijk wat een patiënt precies voor medicatie gebruikt. Dit komt omdat met name chronische patiënten met verschillende zorgverleners werken, en er geen overkoepelend medicatieoverzicht is. Dit team heeft een medicatieoverzicht ontwikkeld, waarbij alle zorgverleners van de patiënt een duidelijk en volledig beeld krijgen van de medicatie die de desbetreffende persoon gebruikt.

 3. Integrale geboortezorg
  Dit team ging op zoek naar een uitkomst voor zwangere vrouwen en hun gezin. Een aanstaande moeder heeft namelijk vaak te maken met meerdere zorgverleners. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een verloskundige en gynaecoloog. Er is op dit moment geen overzicht tussen de zorgdossiers die per zorgverlener gebruikt worden en daardoor gaat er veel mis. De oplossing? Een integraal dossier waar elke zorgverlener inzage in heeft.

 4. Generiek chatframework
  Last but not least, de meest technische case. Dit team ging aan het werk met als doel een ecosysteem te creëren met één standaard chatomgeving. Daarbij maakt het niet uit of je bijvoorbeeld Whatsapp opent of de Facebook chat gebruikt, via 1 applicatie kan je iedereen bedienen. Het was een behoorlijke uitdaging om het gebruiksvriendelijk én veilig te maken.

Om deze mooie projecten te realiseren is een digitale transformatie in de zorg noodzakelijk! Wil jij hier samen met onze IT-collega’s van de afdeling Datacare een bijdrage aan leveren? Bekijk dan nu onze vacatures en werk samen met ons aan een gezonder Nederland voor iedereen.

icon-play

Benieuwd naar meer videos?

Video Data inzetten voor een gezonder Nederland? Zo doe je dat

Data inzetten voor een gezonder Nederland? Zo doe je dat

De afdeling Datacare is onmisbaar binnen VGZ. Als zorgverzekeraar beschikken wij over enorme hoeveelheden informatie en het aanbod van bruikbare data wordt met de dag groter en waardevoller. In...

Ontdek meer >
Interview ‘Onze mensen zijn als businesspartner een belangrijke schakel in het realiseren van ons doel’

‘Onze mensen zijn als businesspartner een belangrijke schakel in het realiseren van ons doel’

‘Er gebeurt zoveel meer achter de schermen bij een zorgverzekeraar dan je in eerste instantie zou denken: de zorgfinanciering met de verschillende zorgsoorten en geldstromen, de zorgdigitalisering...

Ontdek meer >
Interview Hét verschil maken in de zorg, dat kan bij VGZ

Hét verschil maken in de zorg, dat kan bij VGZ

Zorg. Iets wat iedereen nodig heeft. Hoe mooi is het als je met jouw werk kunt bijdragen aan het verbeteren hiervan. Dat kan op de divisie Zorg bij VGZ. Sara Al Asady, Recruiter bij VGZ, vertelt je...

Ontdek meer >
Ontdek meer