page-title-interview
Werken bij VGZ blog

INTERVIEW

25 november 2021

Van Azure tot Kubernetes – Hoe ziet de toekomst van data eruit?

Hij is begonnen als Cobol programmeur en kwam via een fusie met Univé terecht bij Coöperatie VGZ. Inmiddels is Gerrit Fikse, Senior Application Engineer, al ruim 32 jaar werkzaam in de IT-sector en heeft hij een hoop ontwikkelingen meegemaakt op het gebied van data. Een van deze ontwikkelingen is de overgang naar de cloud. Gerrit neemt ons mee in deze vooruitgang en hoe hij dit ervaart binnen VGZ.

De overgang naar de cloud
Consumenten willen steeds meer weten en verwachten dan ook dat alles online te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een verzekering of bekijken welke ziekenhuiskosten er worden vergoed. Voor al deze handelingen zijn er applicaties nodig. Gerrit houdt zich bezig met het ontwikkelen en beheren van deze applicaties. “Een aantal jaar geleden zijn we overgestapt naar Azure. Door alles in de cloud te deployen, heb je het veel meer zelf in de hand en dat geeft meer flexibiliteit. Nu draaien alle (internet)programmatuur en webapplicaties in de cloud.

Daarnaast zijn er voor VGZ vaak intelligente invulschermen nodig. Deze communiceren middels API’s  met een service tussenlaag, die vervolgens de back ends ontsluit.

“De webapplicaties en de API’s hosten we nu volledig in Azure.”

Als developer is er met de komst van de cloud een hoop mogelijk binnen VGZ. Daarnaast word je door middel van een trainingsprogramma voor developers gestimuleerd om je te verdiepen in de materie. Dat deze mogelijkheden er zijn, vindt Gerrit fijn. “Je krijgt hier snel de ruimte om met complexe technieken aan de slag te gaan. Dagelijks heb je namelijk te maken met de cloud. Ikzelf ben momenteel bezig met het maken van een monitoring dashboard die zich baseert op loggegevens uit Azure, om te kijken hoeveel polissen er worden afgesloten, welke fouten er optreden etc. Dat soort projecten kun je hier als teamlid oppakken. Als je initiatief toont om veranderingen door te voeren, dan is die mogelijkheid er bij VGZ.”

Nieuwe architectuur en technieken
De cloud heeft gezorgd voor een hoop ontwikkelingen op het gebied van IT. In de toekomst verwacht Gerrit nog meer nieuwe veranderingen mee te gaan maken binnen de DataCare afdeling van VGZ. “Nu is het zo dat veel webapplicaties communiceren met gemeenschappelijke API’s. Deze worden door meerdere teams beheerd en door meerdere webapplicaties gebruikt, wat veel afstemming vergt en de kans op fouten vergroot. We willen veel onafhankelijker zijn binnen de teams en gaan dit daarom in een nieuw format gieten. We gaan een nieuw soort architectuur neerzetten, waarbij we een specifiek stuk programmatuur maken voor een servicetaak. Dit bevat dan het front-end deel en het API-deel van die servicetaak en wordt binnen één team beheerd.”

Naast nieuwe programmatuur en architectuur zullen er in de toekomst ook nieuwe technieken worden toegepast. “Ik merk dat het werkinhoudelijk heel interessant is bij VGZ en dat innovatie voorop staat. Ik ben trots dat VGZ dingen probeert en ook daadwerkelijk zaken voor elkaar krijgt. Zo gaan we in de nabije toekomst applicaties hosten in containers. De orkestratie van die containers gaan we met behulp van Kubernetes doen, wat het grootschalig inzetten van containers mogelijk maakt.”

Meer weten over de DataCare afdeling van VGZ? Je leest het hier.

Benieuwd naar meer interviews?

Video Data inzetten voor een gezonder Nederland? Zo doe je dat

Data inzetten voor een gezonder Nederland? Zo doe je dat

De afdeling Datacare is onmisbaar binnen VGZ. Als zorgverzekeraar beschikken wij over enorme hoeveelheden informatie en het aanbod van bruikbare data wordt met de dag groter en waardevoller. In...

Ontdek meer >
Video De ICT Hackathon: innovatieve oplossingen voor een gezonder Nederland

De ICT Hackathon: innovatieve oplossingen voor een gezonder Nederland

Bij VGZ geloven wij dat Nederland gezonder wordt wanneer iedereen meer grip heeft op de eigen gezondheid en zorg. Daarom zijn wij tijdens een vijfdaagse Hackathon op zoek gegaan naar...

Ontdek meer >
Interview ‘Onze mensen zijn als businesspartner een belangrijke schakel in het realiseren van ons doel’

‘Onze mensen zijn als businesspartner een belangrijke schakel in het realiseren van ons doel’

‘Er gebeurt zoveel meer achter de schermen bij een zorgverzekeraar dan je in eerste instantie zou denken: de zorgfinanciering met de verschillende zorgsoorten en geldstromen, de zorgdigitalisering...

Ontdek meer >
Ontdek meer