page-title-interview

INTERVIEW

17 februari 2024

De zorg vernieuwen doe je niet alleen

Hoe kunnen we de zorg in Nederland vernieuwen, zodat we patiënten nóg beter kunnen helpen? Dat is waar Jill Meijs zich tijdens haar studie Biomedische Wetenschappen mee bezighield. Benieuwd hoe Jill nu – een aantal jaar later - als Leading Consultant bij Coöperatie VGZ bijdraagt aan het transformeren van de zorg? Je leest hier haar verhaal.

Patiënten verder helpen op een gezonde manier

De interesse in het thema gezondheid, vormt een rode draad door Jill’s leven. Zowel privé als op haar werk. “In mijn vrije tijd zorg ik dat ik genoeg beweeg, door te mountainbiken, crossfitten of te skeeleren. Daarnaast is de manier waarop ik werk, bepalend voor mijn gezondheid. Ik ervaar regie in de manier waarop ik mijn werk doe. Deze vrijheid draagt absoluut bij aan mijn werkgeluk.”

Jill’s belangstelling voor het onderwerp gezondheid, zorgde ervoor dat ze jaren geleden koos voor de studie Biomedische Wetenschappen. Als snel sloeg de twijfel toe: “De studie draaide voor mij teveel om wetenschappelijk onderzoek. Terwijl ik wilde leren over het Nederlandse zorgsysteem. En hoe we binnen dit systeem cliënten het beste kunnen helpen.” Om deze reden stapte Jill over naar de studie Health Technology. “In deze opleiding draaide het meer om praktijkervaring en kennis vanuit het bedrijfsleven.” Na haar opleiding te hebben afgerond, startte Jill – 6,5 jaar geleden – bij Coöperatie VGZ als trainee, om nu binnen de rol van Leading Consultant het verschil te maken in de zorg.”

“De manier waarop ik werk, is bepalend voor mijn gezondheid.”

Van idee naar innovatie

Hoe Jill het verschil maakt? “Ik zorg er samen met mijn collega’s voor dat ideeën om de zorg te verbeteren, ook echt worden doorgevoerd.” Die ideeën? Die komen vanuit de zorgverleners zelf. Het zijn immers de zorgverleners die zelf het beste weten hoe de zorg beter kan. “Het schrijven van een volledig plan, rondom zo’n zorginnovatie? Dat is waar wij komen kijken. We helpen de zorgverleners op deze manier om hun plannen concreet te maken, zodat ze uiteindelijk kunnen worden doorgevoerd. Dat is iets wat mensen vaak niet weten over Coöperatie VGZ: dat we samenwerken met zorgaanbieders om de zorg zo betaalbaar mogelijk te maken. Niet als commercieel bedrijf, maar als coöperatie zonder winstoogmerk.”

 

Werken aan impactvolle projecten

Met een expertise op het gebied van de GGZ en ouderenzorg, zijn het de projecten binnen deze gebieden, waar Jill aan werkt.

“In de GGZ zijn er soms lange wachttijden. Daarom zijn we begonnen met een project over digitale GGZ-zorg. Nu sturen huisartsen mensen met psychische hulpvragen door naar een arts. Maar sommige hulpvragen kunnen ook digitaal worden aangepakt. Op deze manier kunnen mensen soms veel eerder geholpen worden.”

Daarnaast is Jill trots op een ander impactvol project, namelijk ‘herstelondersteunende intake’. Ze legt uit: “Dit is een intakegesprek in de GGZ waar niet alleen een psycholoog aanwezig is, maar ook iemand die hetzelfde heeft meegemaakt als degene met een zorgvraag. Oftewel: een ervaringsdeskundige. Gesprekken verlopen hierdoor anders. Deze persoon weet – uit ervaring – de juiste vragen te stellen, waardoor óók de oplossing soms anders uitpakt.”

 

Nog meer samenwerken

Hoe Jill haar toekomst bij Coöperatie VGZ voor zich ziet? “Er zijn nog zoveel ideeën die kunnen worden aangepakt. We werken nu al met veel zorginstellingen samen om de zorg te vernieuwen. Ik zou het de zorg gunnen dat we het nóg groter aanpakken door met nog meer bedrijven samen te werken.”

Nieuwsgierig of Coöperatie VGZ als organisatie ook past bij wie jij bent? Lees hier meer over wie wij zijn.

Benieuwd naar meer interviews?

Ontwikkelen betekent dingen minder ingewikkeld maken

Ontwikkelen betekent dingen minder ingewikkeld maken

Bij VGZ zijn er veel mogelijkheden voor zowel professionele als persoonlijke groei, dankzij coaching, training en diverse programma’s. Niels van Gorp, Data strateeg en interne coach bij VGZ...

Ontdek meer >
Risico’s beheersen doe je met elkaar 

Risico’s beheersen doe je met elkaar 

Het werkveld waar de ICT Risk Experts bij VGZ zich in bevinden, is continu in beweging. Van veranderingen in het digitale landschap tot nieuwe wetgevingen waar de organisatie zich tot moet...

Ontdek meer >
Afdeling uitgelicht: risk en compliance

Afdeling uitgelicht: risk en compliance

Benieuwd hoe wij bij VGZ zorgen voor een goed risicomanagement? In deze video vertellen Martijn (risk en compliance officer) en Emmy (senior risk en compliance officer) hoe ze samen met het team...

Ontdek meer >
Ontdek meer