page-title-interview

INTERVIEW

19 februari 2024

Een brede blik op de gezondheidszorg

Het verkleinen van gezondheidsverschillen is de missie van Jane Ayu Nurlyta. Op jonge leeftijd wist ze al dat ze hier iets in wilde betekenen. Jane werkt nu 3,5 jaar als Innovatiemanager bij Coöperatie VGZ en maakt iedere dag een verschil voor de gezondheidszorg in Nederland. Benieuwd waar haar interesse in dit vakgebied vandaan komt? Je leest het hier.

Een ander genenpakket

Op driejarige leeftijd emigreerde Jane met haar ouders vanuit Indonesië naar Nederland. Haar achtergrond is cruciaal geweest in de keuze om zich in te zetten voor de zorg. “In Nederland wordt de groei van kinderen nauwkeurig bijgehouden. Ik kan me het moment nog goed herinneren dat ik als jong meisje uit de klas werd gehaald, zodat ik kon worden opgemeten. Mijn lengte en gewicht week af van die van mijn klasgenoten; ik was een stuk kleiner en smaller. Waar echter geen rekening mee werd gehouden, was mijn Indonesische afkomst. Ik werd vergeleken met kinderen met een Nederlandse afkomst, waardoor het logisch was dat mijn klasgenoten een stuk groter waren dan ik.”

Deze ervaring zorgde ervoor dat Jane al op jonge leeftijd wist waar ze zich mee bezig wilde houden. “Een brede blik op gezondheidszorg, waarbij er rekening wordt gehouden met de meest kwetsbaren die buiten de boot vallen, of afwijken van de dominante norm. Dát is waar ik het verschil wil maken.”

“Wat je nodig hebt om succesvol te kunnen zijn binnen VGZ? Een open blik.”

De keuze voor VGZ

Waarom Jane ervoor koos om de zorg te vernieuwen binnen VGZ? “VGZ sprong er voor mij uit door de innovatieve projecten die je hier tegenkomt. Zinnige zorg, daar staan we voor en door die reden draag ik elke dag graag mijn steentje bij aan dit bedrijf.”

 

De zorg vernieuwen

Het initiatief voor een mentaal gezondheidsnetwerk is een voorbeeld van een project waar Jane trots op is. “Vanuit mijn functie help ik bij het ontwikkelen van innovaties in de zorg. Het mentaal gezondheidsnetwerk is een mooie innovatie, waardoor cliënten met een psychische zorgvraag de zorg krijgen die ze nodig hebben.”

Hoe het werkt? Als je nu met mentale klachten bij je huisarts komt, word je vaak doorverwezen naar de GGZ. Waar de wachtlijsten momenteel groot zijn. Terwijl je probleem misschien niet psychisch van aard is, maar maatschappelijk. “Zo kan het zijn dat je je somber voelt, omdat je te maken hebt met schulden. Of er speelt iets anders in je leven, waardoor je niet goed in je vel zit. Binnen zo’n mentaal gezondheidsnetwerk kijken we naar ‘de vraag achter de vraag’. En dan pas beoordelen we of iemand hulp nodig heeft vanuit de GGZ. Hierdoor krijgen mensen de best passende zorg én brengen we tegelijkertijd verlichting binnen de GGZ.”

 

De randen durven opzoeken

Wat je nodig hebt om succesvol te kunnen zijn binnen VGZ? “Een open blik. Je moet het leuk vinden om te kijken wat er wél mogelijk is. Hierin kun je af en toe best de randen opzoeken.”

Nieuwsgierig of VGZ als organisatie ook past bij wie jij bent? Lees hier meer over wie wij zijn.

Benieuwd naar meer interviews?

De zorg vernieuwen doe je niet alleen

De zorg vernieuwen doe je niet alleen

Hoe kunnen we de zorg in Nederland vernieuwen, zodat we patiënten nóg beter kunnen helpen? Dat is waar Jill Meijs zich tijdens haar studie Biomedische Wetenschappen mee bezighield.

Ontdek meer >
De voice- en chatbot laat ons focussen op de zaken die er écht toe doen

De voice- en chatbot laat ons focussen op de zaken die er écht toe doen

Sam had na zijn studie een baan nodig en begon als telefoonmedewerker bij VGZ. Nu, 12,5 jaar later, is hij Product Owner van het team direct contact. In zijn functie is hij verantwoordelijk voor...

Ontdek meer >
Meld je aan: IT QBR Safari

Meld je aan: IT QBR Safari

Ervaar hoe VGZ gaat voor digitale koploper in gezondheid en zorg tijdens de QBR! Tijdens dit evenement delen wij graag onze Way of Working en geleerde lessen met jou...

Ontdek meer >
Ontdek meer