INTERVIEW
19 februari 2024
Een brede blik op de gezondheidszorg
Het verkleinen van gezondheidsverschillen is de missie van Jane Ayu Nurlyta. Op jonge leeftijd wist ze al dat ze hier iets in wilde betekenen. Jane werkt nu 3,5 jaar als Innovatiemanager bij Coöperatie VGZ en maakt iedere dag een verschil voor de gezondheidszorg in Nederland. Benieuwd waar haar interesse in dit vakgebied vandaan komt? Je leest het hier.
Een ander genenpakket
Op driejarige leeftijd emigreerde Jane met haar ouders vanuit Indonesië naar Nederland. Haar achtergrond is cruciaal geweest in de keuze om zich in te zetten voor de zorg. “In Nederland wordt de groei van kinderen nauwkeurig bijgehouden. Ik kan me het moment nog goed herinneren dat ik als jong meisje uit de klas werd gehaald, zodat ik kon worden opgemeten. Mijn lengte en gewicht week af van die van mijn klasgenoten; ik was een stuk kleiner en smaller. Waar echter geen rekening mee werd gehouden, was mijn Indonesische afkomst. Ik werd vergeleken met kinderen met een Nederlandse afkomst, waardoor het logisch was dat mijn klasgenoten een stuk groter waren dan ik.”
Deze ervaring zorgde ervoor dat Jane al op jonge leeftijd wist waar ze zich mee bezig wilde houden. “Een brede blik op gezondheidszorg, waarbij er rekening wordt gehouden met de meest kwetsbaren die buiten de boot vallen, of afwijken van de dominante norm. Dát is waar ik het verschil wil maken.”
“Wat je nodig hebt om succesvol te kunnen zijn binnen VGZ? Een open blik.”
De keuze voor VGZ
Waarom Jane ervoor koos om de zorg te vernieuwen binnen VGZ? “VGZ sprong er voor mij uit door de innovatieve projecten die je hier tegenkomt. Zinnige zorg, daar staan we voor en door die reden draag ik elke dag graag mijn steentje bij aan dit bedrijf.”
De zorg vernieuwen
Het initiatief voor een mentaal gezondheidsnetwerk is een voorbeeld van een project waar Jane trots op is. “Vanuit mijn functie help ik bij het ontwikkelen van innovaties in de zorg. Het mentaal gezondheidsnetwerk is een mooie innovatie, waardoor cliënten met een psychische zorgvraag de zorg krijgen die ze nodig hebben.”
Hoe het werkt? Als je nu met mentale klachten bij je huisarts komt, word je vaak doorverwezen naar de GGZ. Waar de wachtlijsten momenteel groot zijn. Terwijl je probleem misschien niet psychisch van aard is, maar maatschappelijk. “Zo kan het zijn dat je je somber voelt, omdat je te maken hebt met schulden. Of er speelt iets anders in je leven, waardoor je niet goed in je vel zit. Binnen zo’n mentaal gezondheidsnetwerk kijken we naar ‘de vraag achter de vraag’. En dan pas beoordelen we of iemand hulp nodig heeft vanuit de GGZ. Hierdoor krijgen mensen de best passende zorg én brengen we tegelijkertijd verlichting binnen de GGZ.”
De randen durven opzoeken
Wat je nodig hebt om succesvol te kunnen zijn binnen VGZ? “Een open blik. Je moet het leuk vinden om te kijken wat er wél mogelijk is. Hierin kun je af en toe best de randen opzoeken.”
Nieuwsgierig of VGZ als organisatie ook past bij wie jij bent? Lees hier meer over wie wij zijn.
Benieuwd naar meer interviews?
Bij VGZ werken we aan klantgerichte en toegankelijke Zorg
Iedereen heeft op een of andere manier met de zorg te maken. “Het werk bij Coöperatie VGZ is - ook daarom - erg interessant en super relevant”, meent Mirjam Verhoeven, CTIO bij de...
Ontdek meer >In control, met de lenigheid van een businesspartner
Kees Hamster is lid van het Executive Committee en CFRO van VGZ en maakt zich zorgen over de ontwikkelingen binnen de zorgsector. ‘Hoe hou je de kwaliteit van zorg op peil in een situatie dat de...
Ontdek meer >Ontwikkelen betekent dingen minder ingewikkeld maken
Bij VGZ zijn er veel mogelijkheden voor zowel professionele als persoonlijke groei, dankzij coaching, training en diverse programma’s. Niels van Gorp, Data strateeg en interne coach bij VGZ...
Ontdek meer >