page-title-interview
Werken bij VGZ blog

INTERVIEW

15 december 2023

Je begint elke keer opnieuw en elke dag is anders

Als Risk Officer bij VGZ kies je voor een rol waar diversiteit de rode draad is en het verbinden met collega’s centraal staat. Het beheersen van risico’s is namelijk iets wat nooit zal stoppen en waar dagelijks op verschillende niveaus moet worden bijgestuurd. Mirjam Keller, Senior IT Risk Officer bij VGZ, vertelt uitgebreid over de dynamiek van deze functie en de voordelen van samenwerken met mensen uit de hele organisatie.

Overstap naar de zorg

De overstap van een uitvaartverzekering naar werken in de zorg was er voor Mirjam in ieder geval één zonder risico’s. “Ik werkte al langer als senior Risk Officer en was bewust op zoek naar de functie Risk Manager. Het liefst bij een bedrijf waar ik mezelf kon uitdagen en tegelijk een positief verschil kon maken op maatschappelijk niveau. Maar, ook duurzaamheid en het vervuilende aspect van de zorg staat voor mij wel echt centraal. Als organisatie is VGZ daar bewust mee bezig en zetten we ons daar op alle vlakken sterk voor in. Een mooi streven waar ik volledig achter sta.”

 

Werken voor een sterk merk

“VGZ is één van de 4 grootste merken binnen het zorglandschap, dus vrij bekend. Wat veel mensen echter niet weten, is dat we ook goed zijn naar de mensen zelf. Als organisatie zitten we natuurlijk aan de zorgkant, dit merk je als medewerker. Van dagelijks vers fruit op kantoor en meditatiecursussen tot het bieden van sportfaciliteiten. En natuurlijk is er de aandacht voor de juiste werk-privé balans. Daarnaast zijn er diverse workshops binnen VGZ waar je op kunt intekenen en je jezelf kunt blijven ontwikkelen. Zo heb ik laatst de workshop hartcoherentie gedaan, waar iemand kwam uitleggen hoe je met ademhaling het hart kunt beïnvloeden en hoe dat effect heeft wanneer je met iemand in gesprek bent. Erg interessant en leerzaam.”

“Als ICT Risk Officer staat verbinding met collega’s centraal.”

Vraagbaak

Een ICT Risk Officer heeft een aantal belangrijke hoofdtaken. “Risicomanagement moet altijd op de juiste manier worden uitgevoerd. Via formats en stappenplannen weet iedereen wat er moet worden gedaan en wat er wordt verwacht. Zo houden we risicoanalyses voor iedereen helder en overzichtelijk. In dit proces, waar we de hoogte van risico’s inschatten en beheersmaatregelen nemen, ben ik de vraagbaak bij de uitvoering en monitor ik of alle stappen goed worden gevolgd. Dat betekent voor mij veel reviewen, testen en constant aan de bal blijven. Een dynamische baan, waar de juiste uitvoering essentieel is.”

 

Elke dag is anders

Veel ballen tegelijk hooghouden én snel schakelen. Dat is wat je leuk moet vinden. “Ook al werken we in herhaalde cycli van vier kwartalen – er is constant beweging: beheersmaatregelen inrichten, testen en reviewen, procesrisico’s analyseren, formats aanscherpen, de website aanpassen en rapportages maken. Je begint elke keer opnieuw en elke dag is anders.”

 

Innovaties en nieuwe ontwikkelingen

Cybersecurity speelt een hele grote rol binnen VGZ. Binnen dit vakgebied wisselen de ontwikkelingen elkaar snel af. Denk aan ChatGPT. “Kunnen we dit gebruiken? En wie mag dat dan allemaal? Welke risico’s komen hierbij kijken? Het kan collega’s natuurlijk helpen met bepaalde werkzaamheden, maar je moet echt heel goed weten wat er aan de achterkant gebeurt. Helemaal omdat we met grote aantallen privacygevoelige gegevens van onze leden te maken hebben. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de impact van hackers. Rondom deze thema’s maken we risicoanalyses. Daarnaast leggen we vast hoeveel risico’s je ergens kunt lopen. Daarbinnen moeten we als organisatie opereren. Garanties kun je nooit geven, maar het dreigingsbeeld moet je echt constant in de gaten houden.”

 

Overzicht en snel schakelen

Om deze uitdagende rol succesvol te kunnen beoefenen zijn er diverse talenten nodig.
“Naast actuele kennis van IT-processen, is de eerste goed overzicht kunnen houden: vanuit de eerste lijn zit ik wat dichter op de business en vanuit de tweede lijn is het meer vanuit een helikopter view. Daarnaast moet je snel moet kunnen schakelen op verschillende niveaus. Van de directeur van Datacare tot aan de teams die op werkvloer de processen uitvoeren. Verbinding leggen met collega’s uit alle lagen van de organisatie is en blijft de belangrijkste rode draad in mijn dagelijkse werk.”

Benieuwd of een functie als Risk Officer bij jou aansluit? Lees hier meer.

Benieuwd naar meer interviews?

Interview Hét verschil maken in de zorg, dat kan bij VGZ

Hét verschil maken in de zorg, dat kan bij VGZ

Zorg. Iets wat iedereen nodig heeft. Hoe mooi is het als je met jouw werk kunt bijdragen aan het verbeteren hiervan. Dat kan op de divisie Zorg bij VGZ. Sara Al Asady, Recruiter bij VGZ, vertelt je...

Ontdek meer >
Video De ICT Hackathon: innovatieve oplossingen voor een gezonder Nederland

De ICT Hackathon: innovatieve oplossingen voor een gezonder Nederland

Bij VGZ geloven wij dat Nederland gezonder wordt wanneer iedereen meer grip heeft op de eigen gezondheid en zorg. Daarom zijn wij tijdens een vijfdaagse Hackathon op zoek gegaan naar...

Ontdek meer >
Interview ‘Bescherming van persoonsgegevens, het fundament onder een zorgverzekeraar’

‘Bescherming van persoonsgegevens, het fundament onder een zorgverzekeraar’

Vier miljoen leden vertrouwen erop dat ze via Coöperatie VGZ de zorg krijgen die nodig is en rekenen er op dat er zorgvuldige en vertrouwelijk met hun persoonlijke gegevens wordt omgegaan.

Ontdek meer >
Ontdek meer